Kako spriječiti prijevaru kreditnom karticom

moj posao

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Možete smanjiti rizik od prijevare prilikom korištenja kreditne kartice dobrim navikama vezanim uz sigurnost kreditne kartice.

Prijevara s kreditnom karticom bila je najčešća vrsta prijevare prijavljena 2022. godine. Ukupni gubitak zbog prijevare s kreditnom karticom? Nevjerojatnih 219 milijuna dolara.

Prijevara s kreditnom karticom u usporedbi s krađom identiteta

Zvuče slično, ali krađa identiteta ima širi doseg. Lopov koji vam ukrade identitet mogao bi upotrijebiti vaše osobne podatke, kao što je broj socijalnog osiguranja, da otvori novi račun kreditne kartice, dobije zajam ili čak prijavi porez na vaše ime.

Prijevara s kreditnom karticom je oblik krađe identiteta koji se događa kada se vaš račun koristi za neovlaštene kupnje. Na primjer, kada provjeravate račun svoje kreditne kartice online, mogli biste primijetiti da postoje kupnje koje niste izvršili. Ili biste mogli vidjeti račun koji niste otvorili naveden u vašem kreditnom izvješću.

9 načina za prijevare s kreditnom karticom

Ne postoji besprijekorna strategija koja vam pruža potpunu zaštitu od prijevare s kreditnom karticom, ali budući da neke svakodnevne radnje mogu povećati vaš rizik od prijevare, vrijedi naučiti nekoliko strategija za sprječavanje prijevare s kreditnom karticom.

Ponekad vam sama svijest o tome na što treba paziti može pomoći u donošenju boljih odluka i sprječavanju prijevara s kreditnom karticom. Pogledajmo devet jednostavnih načina za sprječavanje prijevare.

Trebate posao? PickJobs je pravo mjesto za Vas!

Nemojte koristiti nesigurne web stranice

Ako je stranica sigurna, vidjet ćete lokot na lijevoj strani adresne trake na vrhu preglednika. Također, web adresa počinje s “https”. Ne unosite broj svoje kreditne kartice na web mjesto koje nije sigurno. I budimo iskreni, ako tvrtka ne nudi sigurnost podataka svojim klijentima, ona ne zaslužuje vas.

Pripazite na prijevare s krađom identiteta

Ove se prijevare mogu dogoditi telefonom, e-poštom, SMS-om ili čak putem pošte. Cilj je natjerati vas da predate svoje financijske podatke. Današnje su prijevare tehnički sofisticirane. Možda ćete dobiti e-poruku s nečim što izgleda kao logotip vaše banke i možete pretpostaviti da je legitimna. Ako se u e-poruci traži broj računa vaše kreditne kartice, znajte da je lažna. Državna agencija ili financijska institucija nikada od vas neće tražiti da date osjetljive podatke na taj način.

Pazite na svoju okolinu

Kradljivci kreditnih kartica često koriste uređaj koji se zove skimer kako bi ukrali podatke o vašoj kreditnoj kartici. Te uređaje pokušavaju sakriti na bankomatima i pumpama za gorivo i “skidati” podatke s magnetske trake na poleđini vaše kreditne kartice. Kreditne kartice s omogućenim EMV čipom osjetljive su na skimming jer kartice još uvijek imaju magnetsku traku.

Poslovi i poslodavci na jednom mjestu – uz  najbolje informacije osigurajte uspjeh u zapošljavanju!

Nemojte pretjerano dijeliti na društvenim mrežama

Ako mislite da ovo ne treba govoriti, provedite nekoliko sati na bilo kojoj platformi društvenih medija. Ako imate djecu na internetu, ozbiljno razgovarajte s njima o otkrivanju previše osobnih podataka. Lopovi pročešljavaju društvene medije u potrazi za tragovima koje mogu sastaviti o vašem životu – gdje živite, vašem rođendanu, vašim financijskim podacima i još mnogo toga.

Koristite aplikacije za mobilno plaćanje

Manje je vjerojatno da će podaci o vašoj kreditnoj kartici biti obrađeni čitačem kartica u trgovini, ali prijetnja i dalje postoji. Povećajte zaštitu od prijevare s kreditnom karticom pomoću aplikacija za mobilno plaćanje, kao što su Apple Pay ili Google Pay. Ove aplikacije koriste tehnologiju zvanu tokenizacija, koja vam omogućuje plaćanje bez otkrivanja stvarnog broja računa vaše kreditne kartice. Čak i ako vaši podaci o transakciji dospiju u pogrešne ruke, vaš stvarni broj računa ostaje siguran. A ako imate telefon zaštićen lozinkom, vaš zaslon može ostati zaključan čak i ako telefon bude ukraden.

Ne spremajte podatke o svojoj kreditnoj kartici na internetu

Znam da je ovo pravilo teško slijediti jer treba vremena. Morate stati, pronaći svoju kreditnu karticu i upisati broj računa. Čak i kod trgovaca u koje imate povjerenja može doći do povrede podataka, stoga nije dobra ideja pohranjivati ​​podatke o svom računu na web stranici. Ali ako možete svaki put upisati broj računa svoje kartice, to je učinkovit način da smanjite rizik prijevare.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto!

Ne koristite javni Wi-Fi za financijske transakcije

Ako otkrijete broj svoje kreditne kartice ili bankovnog računa putem javnog Wi-Fi-ja, bit ćete ranjivi na hakere jer su te mreže često nekriptirane. Lopovi možda vrebaju na javnim mjestima čekajući da uhvate nekoga nespremnog i ukradu mu podatke. Kakve god financijske poteze trebali poduzeti, pričekajte dok ne budete na sigurnoj mreži.

Postavite upozorenje o prijevari ili zamrzavanje kredita ako je vaša kartica izgubljena ili ukradena

Čim shvatite da vam je kreditna kartica nestala, odmah prijavite to izdavatelju svoje kreditne kartice kako bi mogao zamrznuti vaš račun. Ako niste sigurni koliko je dugo vaša kartica nestala, najsigurnije je postaviti upozorenje na prijevaru ili zamrznuti kredit.

Redovito pregledavajte svoja kreditna izvješća

Želite biti sigurni da su svi podaci u vašem izvješću točni. Ako postoji velika pogreška, moguće je da će imati negativan utjecaj na vašu kreditnu ocjenu. Također se želite pobrinuti da ne vidite nove račune koje niste otvorili. Ako to učinite, to je znak prijevare s kreditnom karticom i moguće krađe identiteta. Morat ćete poduzeti korake da prijavite prijevaru što je prije moguće.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!