Koji su to studentski minimalci u Europi

moj posao

Studenti traže posao zbog skuplje hrane, režija i najma stanova. Razlike u životnom standardu između europskih zemalja utječu na naknadu koju studenti dobivaju za svoj rad. Na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Njemačkoj, student će biti plaćen najmanje 9,5 eura po satu za ljepljenje deklaracija, dok će u Srbiji dobiti tek 2,22 eura za isti posao.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaća za svoje radno mjesto.

U Hrvatskoj, Zakon o obavljanju studentskih poslova donesen je u listopadu 2018. godine, te je utvrđena minimalna satnica za studente od 21,50 kuna ili 2,85 eura. Minimalna naknada za studente izravno ovisi o minimalnoj plaći u državi. Tijekom godina, minimalna plaća se povećavala, a to je rezultiralo rastom studentske zarade. U 2023. godini, odlučeno je povećati minimalnu satnicu za studente na 4,38 eura od 1. siječnja. To znači da je satnica porasla za više od 50 posto u šest godina. Izvanredni studenti sada također mogu raditi preko studentskih ugovora, što je prije bilo dostupno samo redovnim studentima.

Pravila i satnice za studentske poslove razlikuju se od države do države u Europi. U većini država, osobito onih u Europskoj uniji, hrvatski studenti mogu raditi preko studentskih viza.

SLOVENIJA: Studenti koji rade tijekom studiranja u Sloveniji dobivaju 5,21 €/sat bruto, ali nakon doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje (15,5%), neto satnica iznosi 4,40 €/sat za rezidente Slovenije. Hrvatski studenti, koji su nerezidenti, moraju platiti 22,5% poreza na dohodak, pa im satnica iznosi 4,04 €/sat, što je manje nego u Hrvatskoj. Maksimalni broj sati rada tjedno je 40.

SRBIJA: Minimalna satnica za studente u Srbiji nije propisana, ali postoje cjenici na stranicama studentskih udruga. Satnice se kreću od 2,22 €/sat (260 dinara) za lakše fizičke poslove, do 3,84 €/sat (450 dinara) za poslove u IT sektoru ili koji zahtijevaju znanje stranih jezika.

MAĐARSKA: Mađarski studenti mogu raditi najviše 30 sati tjedno tijekom akademskih obaveza i 66 radnih dana tijekom pauza. Minimalna satnica za studente mlađe od 26 godina iznosi 2,9 €/sat neto, ali nakon te dobi više ne mogu raditi uz studentske pogodnosti.

ITALIJA: Talijanski studenti su najbolje plaćeni u Europi, s minimalnom satnicom od 7 €/sat, ali s ograničenjem od 20 sati rada tjedno. Mjesečno mogu zaraditi do 560 € ako rade svaki tjedan 20 sati, ali kršenje pravila može imati ozbiljne posljedice.

AUSTRIJA: Inozemni studenti često odabiru Austriju kao mjesto studiranja. Austrijanci su ograničili rad studenata na preddiplomskom studiju na 10 sati tjedno, dok diplomski studenti mogu raditi do 20 sati tjedno. Satnice se kreću od 12 do 15 eura, što su najbolje studentske satnice u cijeloj Europi. Diplomski studenti mogu zaraditi i do 1200 eura.

NJEMAČKA: Nema najbolje satnice, ali ima dobro i detaljno uređen sustav studentskog rada. Minimalna satnica iznosi 9,50 eura, a tjedno je dozvoljeno raditi 20 sati tijekom trajanja semestra. Mnogi studenti rade kao asistenti na sveučilištima, istraživačkim institutima ili u knjižnicama. Međunarodni studenti mogu raditi i dulje od propisanog maksimuma uz konzultiranje s ministarstvom.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO: Studenti u Engleskoj mogu raditi ako imaju opću vizu i studiraju na odobrenoj instituciji. Tijekom semestra dozvoljeno im je raditi 20 sati tjedno, a kad je pauza, smiju raditi puno radno vrijeme. Minimalna studentska satnica ovisi o dobi studenta i kreće se od 7,73 eura do 10,75 eura po satu.

ŠPANJOLSKA: Tjedno je dozvoljeno raditi 20 sati, a minimalna satnica je niža od prethodnih zemalja, iznosi 7,83 eura po satu. Studentima je potrebna studentska viza. Većina poslodavaca preferira rad na puno radno vrijeme. U Španjolskoj je često kršenje pravilnika i puno studenata radi na crno gdje im se satnice kreću i do 20 eura.

FRANCUSKA: Strani studenti u Francuskoj mogu raditi do 964 sati godišnje, a minimalna satnica iznosi 8,40 eura po satu. Dopušten je rad i studentima koji tek pohađaju tečaj jezika s ciljem da iduće godine upišu fakultet u Francuskoj. Pronalazak posla na kampusu omogućuje im rad iznad godišnjeg ograničenja, a smiju raditi i blagdanima.

DANSKA: Studenti koji posjeduju studentsku vizu u Danskoj imaju pravo raditi 20 sati tjedno i puno radno vrijeme tijekom pauze. Studentska satnica iznosi 13 eura, što dovodi do mjesečne zarade od 1040 eura za rad na pola radnog vremena.

FINSKA: U Finskoj, studenti mogu raditi do 25 sati tjedno tijekom semestra i puno radno vrijeme tijekom pauza, bez posebne dozvole. Satnice se kreću od 9 do 13 eura.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!