Otkrivanje plaća više neće biti tabu!

moj posao

Europski parlament se bori protiv diskriminacije u plaćanju usvajanjem Direktive o transparentnosti plaća. Ova direktiva zahtijeva da žene dobivaju jednaku plaću kao i muškarci. Poslodavci će biti obvezni objaviti platne razrede u oglasima za posao. Cilj je smanjiti razlike u plaćama između spolova, budući da prema podacima Eurostata razlika iznosi 13 posto. Oni koji objavljuju oglase za radna mjesta neće više moći koristiti izraze poput “ovisno o iskustvu” ili “konkurentna plaća”, već će morati navesti stvarne iznose plaća.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Naknada neisplaćenih plaća

Nakon što se direktiva implementira u nacionalne zakonodavstva, poslodavci će biti obvezni pružiti budućim zaposlenicima informacije o rasponu plaća za njihovu poziciju, kao i kriterijima koji se koriste za povećanje plaća i napredovanje. Prema novoj direktivi, zaposlenici će imati pravo tražiti podatke o zaradi radnika koji obavljaju isti ili sličan posao, bez obzira na veličinu tvrtke. Veće tvrtke s najmanje 100 zaposlenih bit će obvezne javno objaviti podatke o razlici u plaćama između žena i muškaraca.

Poslodavci s najmanje 250 zaposlenih bit će obvezni podnositi izvješća svake godine u prvoj fazi, dok će poslodavci s brojem zaposlenih između 150 i 249 podnositi izvješća svake treće godine. Tvrtke s brojem zaposlenih između 100 i 149 također će biti obvezne podnositi izvješća svake treće godine, pet godina nakon stupanja na snagu direktive. Ako se otkriju razlike u plaćama od najmanje 5 posto između muškaraca i žena, poslodavci će morati provesti procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

Prema direktivi, radnici koji su neopravdano primali manje plaće imat će pravo na potpuni povrat neisplaćenih plaća i povezanih bonusa. Zakon stavlja teret dokazivanja transparentnosti plaćanja na poslodavce, a ne na radnike. Za one koji krše nova pravila predviđene su kazne, iako njihova razina nije određena na razini EU.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

‘Protiv kazni’

Branka Prišlić, članica udruge Glas poduzetnika koja okuplja više od deset tisuća hrvatskih poduzetnika, izjavila je za Dnevno.hr da su oni kao udruga protiv svake vrste diskriminacije.

“Po mom mišljenju, ne smije biti diskriminacije, posebno ne rodne diskriminacije. Smatramo da bi i žene i muškarci trebali dobiti jednaku plaću za isti posao koji obavljaju. Podržavamo takvu direktivu, ali smo protiv kazni. Poduzetnici su već dovoljno opterećeni bez dodatnih kazni”, izjavila je Prišlić, dodajući da se nada da će se poduzetnici pridržavati direktive.

“Od samog početka zagovaramo transparentnost, i ovaj put nije iznimka”, istaknula je Prišlić. Smatra da bi trebali postojati platni razredi kako bi zaposlenici koji dolaze na novi posao znali o kojoj se plaći radi.

Unatoč većinskoj podršci poslodavaca ovoj direktivi, neki od njih ne razumiju zašto poslodavac ne bi mogao plaćati jednu osobu više od druge osobe na istoj poziciji ako smatra da ta prva osoba bolje obavlja posao, bez obzira na spol.

“Poslodavac bi trebao imati mogućnost da bolje nagradi radnika koji, na istoj radnoj poziciji, obavlja svoj posao bolje, bez obzira na spol”, zaključuje Prišlić.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.