Što je bruto, a što neto plaća?

moj posao

Poduzetnici su uglavnom i poslodavci i za razliku od radnika razmišljaju o ukupnom trošku plaće radnika, ili bi bar trebali. U Hrvatskoj je od 1. prosinca 2021. godine donesena odluka prema kojoj poslodavci plaću s radnicima trebaju ugovarati u bruto iznosu. Ali još uvijek postoje oni koji plaću s radnicima, svjesno ili nesvjesno, ugovaraju u neto iznosu. Problem je što radnici ne gledaju obveze koje poslodavac plaća za njih kao dio svoje plaće. Zašto?

Zato što je država zakonski obvezala poslodavce da to rade u ime svojih radnika. Većina zaposlenika nije educirana o tome i ne susreće se s tim informacijama dovoljno kako bi to osvijestila, dok neki poslodavci ne razmišljaju o svojim financijskim mogućnostima te dogovaraju plaću u neto iznosu ne razmišljajući mogu li pokriti ostale troškove koji idu uz neto plaću.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Bruto plaća

Bruto plaća je iznos na koji se obračunava mirovinsko, porezi i prirez. Računovođe koriste još i termin ‘bruto 1’ (to je iznos koji vidite na vrhu platne liste, ali ne i na izvatku vašeg tekućeg računa). Postoji i ‘bruto 2’ (iznos već od onoga koji vidite na svojoj isplatnoj listi).

Bruto 2

Bruto 2 je ukupni trošak vašeg zaposlenja u firmi (iznos koji poslodavac mora zaraditi, kako biste vi na kraju dobili svoju neto plaću). To je zapravo minimalni iznos koji vi morate stvoriti svojim radom, da bi tvrtka bila na financijskoj nuli s vama kao radnikom i stvarni iznos novca koji poslodavac daje za vas.

Neto plaća

Neto plaća je novac koji u konačnici vi primite na račun i nije iznos vašeg rada. Iznos vašeg rada je ‘bruto 2’, ali razliku do neto iznosa ‘dijelite’ s državom odnosno, neto vam pripada tek nakon što država uzme ‘svoj dio kolača’.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Porez na dohodak i visina prireza

Porez na dohodak od nesamostalnog rada obračunava se po stopi od 20 posto od mjesečne porezne osnovice do visine 30.000 kuna te po stopi od 30 posto na poreznu osnovicu iznad 30.000 kuna.

Visina prireza ovisi o mjestu prebivališta. Po općinama se izračunava po stopi do 10 posto, u gradovima manjim od 30.000 stanovnika do 12 posto, u gradovima većim od 30.000 stanovnika do 15 posto, a u Gradu Zagrebu do 18 posto.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Mirovinsko osiguranje

Tri su stupa mirovinskog osiguranja.

Za prvi stup poslodavac iz vaše plaće obračunava 15 posto bruto iznosa. Osobama osiguranim samo u I. stupu obračunava se doprinos za mirovinsko osiguranje iz njihove plaće u visini 20 posto. Iz prvog stupa se isplaćuju mirovine današnjih umirovljenika.

Ako ste osiguranik drugog stupa mirovinskog osiguranja, tada poslodavac izdvaja pet posto bruto iznosa vaše plaće.

Tko ima pravo na povrat poreza i zašto se on uopće isplaćuje?

Treći mirovinski stup je dobrovoljan i u nadležnosti je društava za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Taj je stup sličan investicijskom fondu jer vaš novac ulaže u dionice, obveznice i novčane depozite, ali uz određena zakonska ograničenja.

Zdravstveno osiguranje

Doprinos za zdravstveno osiguranje iznosi 16,5 posto. Njega plaća poslodavac na vašu bruto plaću.