Anketa: Dug na kreditnoj kartici prije vjenčanja

moj posao

Ukoliko slijedite ovih pet jednostavnih koraka, možete izbjeći da se zadužite za svoje vjenčanje. Ako pak zaželite bolji posao, posjetite PickJobs!

Nedavno provedena anketa pokazala je da gotovo 5 od 10 ispitanika imalo dug na kreditnoj kartici prije nego li su novac potrošili na vjenčanje.

Neke od istaknutih stavki ankete

 • Kako bi platili vjenčanje, 25.6% imalo je sredstva na kreditnoj kartici, a 11.5% koristilo je osobni zajam.
 • Više od 34% kaže da nisu uzeli u obzir dug svoje kreditne kartice pri određivanju budžeta za vjenčanje.
 • Više od 36% kaže da im je dug samo malo smanjio proračun.
 • Gotovo 28% kaže da su koristili nagrade kreditnom karticom za plaćanje vjenčanja.
 • Oko 22% kaže da su trebale jedna do dvije godine da se otplati vjenčanje. A gotovo 16% provelo je dvije godine ili više plaćajući troškove vjenčanja. Njima čak 7% bilo je potrebno više od tri godine da se riješi vjenčanog duga.

Kako je dug na kreditnoj kartici utjecao na budžet vjenčanja

Organiziranje vjenčanja skupa je stvar. Prosječna cijena vjenčanja u 2022. bila je €25000, za financiranje kojega je potreban pristojan posao.

Ispitanici su upitani je li njihov trenutni dug na kreditnoj kartici utjecaj na njihovu potrošnju, a ovo su odgovori:

 • Da, proračun je bio znatno manji: 29.5%.
 • Da, ali proračun je bio tek nešto manji: 36.4%.
 • Ne, zanemario sam svoj dug: 34.1%.

Sjajno je što je gotovo 30% odlučilo potrošiti manje nego što su htjeli na vjenčanje. Ali više od trećine nije uzelo u obzir svoj trenutni dug na kreditnoj kartici kada je odlučivalo o budžetu za vjenčanje.

Proračun za vjenčanje u odnosu na stvarni potrošeni iznos

Ispitanici su na pitanje jesu li se uspjeli održati unutar svoga budžeta odgovorili na sljedeći način:

 • Da, konačni trošak bio je blizu: 64.5%.
 • Tako nekako, ali konačni trošak nije bio ni blizu: 30.2%.
 • Ne, cijena uopće nije bila blizu mog budžeta: 5.3%.

Dobra je vijest da se većina onih koji su imali proračun držala svojih planova potrošnje. Ali s druge strane, 35.5% kaže da njihov konačni trošak vjenčanja nije bio ni blizu proračuna koji su stvorili.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Kako su pokriveni troškovi vjenčanja

Gotovo četiri od 10 ispitanika koristilo je oblik kredita za plaćanje vjenčanja. Evo opcija plaćanja koje su ispitanici koristili:

 • Štednja ili kreditna kartica, ali su karticu brzo isplatili: 54.8%.
 • Štednja na kreditnoj kartici: 25.6%.
 • Dobio zajam: 11.5%.
 • Primljene donacije od obitelji ili prijatelja: 36.2%.
 • Koristili neki drugi način za pokrivanje troškova: 14.2%.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Kako izbjeći vjenčani dug

Ključ do fantastičnog vjenčanja? Stvarajte uspomene, a ne dug.

S obzirom na troškove vjenčanja ovih dana, teško je organizirati sjajno vjenčanje s ograničenim budžetom, ali nije nemoguće. Pogledajte ovih pet savjeta za uštedu novca na vjenčanjima.

Napravite zaseban štedni račun

Čim se zaručite (ako ne i prije), otvorite štedni račun za vjenčanje. Vaš cilj je uštedjeti novac za vjenčanje kako ne biste iscrpili svoj glavni štedni račun, za što vam treba pravi posao. Život je neuredan i nepredvidiv, stoga izbjegavajte iscrpljivanje svog fonda za crne dane ako je moguće.

Doprinesite što možete svaki tjedan. Ako je potrebno za postizanje vaših ciljeva štednje, na neko vrijeme smanjite druge diskrecijske troškove.

Odredite realan proračun

To uključuje otvoreni razgovor o tome što oboje želite i oko čega ste spremni na kompromis. Također je potrebna brutalna iskrenost kada određujete koliko si možete priuštiti.

Dobro je odrediti proračun prije nego odredite datum. Na ovaj način, ako vam je srce drago za skupu haljinu ili traženi bend za prijem, možete osigurati dovoljno vremena da uštedite za to.

Uz izradu proračuna, morate pratiti svoju potrošnju. Mnogi alati za upravljanje novcem nude načine za postavljanje nove kategorije troškova. Dakle, budite sigurni da sve što potrošite na artikle vezane uz vjenčanje spada u vašu kategoriju “Troškovi vjenčanja”.

Plaćanje troškova kreditnom karticom od 0% godišnje stope

Oko 22% kaže da je trebalo godinu ili dvije da otplate svoje vjenčanje. A gotovo 16% provelo je dvije godine ili više otplaćujući svoj vjenčani dug. Ako još uvijek imate vjenčani dug, razmislite o prijenosu duga na kreditnu karticu s 0% godišnjom stopom prijenosa stanja. Svoj dug možete otplatiti bez kamate.

Iskoristite nagrade kreditnom karticom za nadoknadu troškova vjenčanja

U anketi su ispitanici upitani jesu li koristili nagrade kreditnom karticom za plaćanje vjenčanja, a ovo su bili odgovori:

 • Iskorištene nagrade koje sam zaradio: 27.8%.
 • Iskorištene zarađene nagrade za medeni mjesec: 19.4%.
 • Zarađivanje nagrada na kreditnim karticama nije bio prioritet: 33.2%.

Neka se svaki dolar računa

Ispitanici su upitani jesu li se razbacivali na nešto što nije vrijedno toga. Iako solidna većina nije imala grižnju savjesti kupaca, gotovo 28% je žalilo. Izbori za koje se najviše žalilo okarakterizirani su kao: vjenčanje, cvijeće i hrana.

Na pitanje je li postojalo nešto posebno na što je vrijedilo potrošiti novac, gotovo 64% kaže da su to bile vrhunske stvari koje su bile vrijedne toga: haljina, hrana, torta i vjenčanje.

Imajte na umu da je “vjenčanje” dospjelo na oba popisa. Vjenčanja su zamišljena da budu prilagođena tako da vas dvoje imate prekrasan dan za početak novih zajedničkih života. Ako unaprijed odlučite što vam je oboma važno, možete osigurati da vaš novac bude dobro potrošen.