Držite li previše novca u banci?

moj posao

U potrazi ste za poslom? Posjetite PickJobs i privedite svoju potragu kraju!

Spremanje novca u banku je pametno, ali prevelika ušteda u gotovini ponekada može biti loša upotreba toga novca.

Štednja novca i primjena savjeta o osobnim financijama u praksi može biti izazovno. Spremanje novca za fond za hitne slučajeve, a kamoli predujam za kuću, mirovinu, ili djetetovu školarinu, može potrajati po nekoliko godina te zahtjeva veliku količinu discipline. Naravno, nakon što uspostavite fond za hitne slučajeve i razvijete pozitivne navike potrošnje i štednje, biti u tijeku sa svojim financijama postaje puno lakše.

Jednom kada više ne živite od plaće do plaće i imate pripremljeni novac za medicinsku skrb, gubitak posla, ili pak godišnji odmor, dosegli ste stanje financijske stabilnosti – ali to ne znači da možete jednostavno prestati razmišljati o tome kako trošite svoj novac. Ispostavilo se da stavljanje cijele ušteđevine može zapravo naškoditi dugoročnim financijskim ciljevima.

Time ne kažemo da ne biste uopće trebali držati novac  u banci. Tekuća štednja – novac koji je lako dostupan bez naknade, ako se ukaže potreba – neophodna je za dobro uravnoteženo financijsko zdravlje.

Još uvijek nemate životopis? Izradite ga brzo i jednostavno našim besplatnim online alatom!

Gdje čuvati fond za hitne slučajeve

Većina financijskih stručnjaka slaže se da štednja za hitne slučajeve treba uključivati šestomjesečne životne troškove, ali stvarni broj ovisi o financijskoj stabilnosti pojedinca. Lauren Anastasio, certificirani financijski planer u SoFi-ju, kaže da je trošak u vrijednosti od tri do šest mjeseci dobro pravilo. Ako radite u stabilnoj industriji, dobrog ste zdravlja i živite u području s niskom životnim troškovima,  možda se možete izvući stavljanjem manje novca – samo tri mjeseca troškova – u svoj fond za hitne slučajeve; ako postoji šansa da se u budućnosti pojave veliki troškovi (ili otkaz), pametnije bi bilo ubaciti više novca.

„Taj novac treba držati odvojeno od redovnog tekućeg računa, kako biste mogli izbjeći slučajno trošenje ili iskušenje da sredstva koristite za druge užitke i potrebe“, kaže Anastasio.

Držanje tog novca na bankovnom računu (umjesto na investicijskom računu) znači da imate pristup kada imate potrebu za time, ali to također znači da imate puno novca koji sjedi na jednom mjestu, amortizirajući s kamatama. Kako biste održali visoku vrijednost svog hitnog fonda, držite da na štednom računu visokog prinosa; kamatne su stope pale tijekom pandemije koronavirusa i gospodarske krize.

U međuvremenu, ako tražite mjesto za čuvanje gotovinske ušteđevine, istražite trenutne stope i odaberite banku s najvišom mogućom stopom. Kako se gospodarstvo bude poboljšavalo, kamatne će stope vjerojatno ponovno rasti. Imajte na umu da internetske usluge štednje novca uglavnom imaju više kamatne stope od fizičkih banaka.

Koliko staviti na svoj tekući račun

Uz sav taj novac na štednom računu, što ćete učiniti sa tekućim? To je vjerojatno profil na koji dobivate plaću, s kojega plaćate račune i koristite ga za pokrivanje svakodnevnih troškova, tako da tamo definitivno želite imati novca. Ali također, tekući računi poznati su po niskim kamatama, tako da novac koji držite tamo, ima jedinu funkciju – biti trošen.

Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje koliko biste trebali imati na tekućem računu, jer su svačiji mjesečni troškovi različiti. Međutim, postoji nekoliko načina da odredite koliko ćete zadržati na računu.

Zanima Vas koliki je mjesečni trošak na Vašu plaću? PickJobs Vam donosi besplatan i jednostavan alat za provjeru istog!

Kada ste nesigurni…

Na kraju dana, morate odrediti koliko vam je sredstava potrebno na tekućem računu da biste bili sigurni da možete pokriti sve svoje troškove.

Imajte na umu da neke financijske institucije naplaćuju kazne ili naknade ako stanje na Vašem računu padne ispod određenog praga. Raspitajte se koja su pravila za Vaše račune i svakako ispunite sve uvjete kako biste izbjegli plaćanje naknade.

Ne zaboravite na investiranje

Sav ostatak Vašeg novca – jer nastavljate štedjeti, zar ne? – trebao bi ići u investicije, gdje bi mogao imati priliku brže rasti i akumulirati se. To mogu biti dionice, uzajamni fondovi, obveznice, kriptovalute ili pak neka druga od mnogih opcija. Ukoliko uložite, vidite da ulog raste, sve ste bliže ostvarenju svojih financijskih ciljeva.

Brzo i jednostavno usporedite svoju plaću s ostalima.