Jedan Nijemac u danu zaradi kao tri Hrvata

moj posao

Tri Hrvata zajedno zarađuju otprilike jednako kao jedan Nijemac u jednom danu. Unatoč tome, Hrvatska je imala najnižu satnicu u eurozoni prošle godine. Četvrti je na listi zemalja koje su uvele euro s najvećim rastom satnice, ali to nije bilo dovoljno da se poboljša njihova pozicija u usporedbi s drugim zemljama. Međutim, ako se pogleda cijela Europska unija, Hrvatska je bila na osmom mjestu po bruto satnici od 12,1 eura s rastom od 8,7 posto u 2022. godini, ali i dalje među četiri zemlje s najnižom satnicom.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Unatoč tome, u Hrvatskoj se bilježi povećanje satnice. Prošle godine satnica je porasla za 90 centi u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći godišnji rast u posljednjem desetljeću. Od 2012. do početka ove godine, satnica je ukupno porasla za 2,6 eura ili 27 posto, što je manje od povećanja satnice u drugim zemljama Europske unije u posljednjih 10 godina.

Manje zarađuju tek Rumunji, Mađari i Bugari 

Prema podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat), Rumunji, Mađari i Bugari zarađuju manje od Hrvata po bruto satnici. Bugarska ima najnižu satnicu u EU-u, ali iz godine u godinu bilježi napredak. U posljednjem desetljeću, bugarske satnice porasle su za 141 posto, na 8,2 eura, a rumunjske su porasle za 132 posto, na 9,5 eura.

U 2008. godini, bugarska satnica bila je 2,6 eura, dok je hrvatska bila 3,5 puta veća i iznosila je 9,2 eura. Međutim, ta se razlika smanjila, pa hrvatska satnica danas iznosi koliko i 1,5 bugarske satnice. U 2012. godini, Hrvatska je imala veće satnice od osam zemalja u EU-u, a danas su ispod nje ostale samo tri zemlje. U prošlom desetljeću, Poljska, Slovačka, Estonija, Letonija i Litva prestigle su Hrvatsku po bruto satnici. Još 2008. godine, hrvatske i češke satnice bile su izjednačene na 9,2 eura, ali danas Češka ima satnicu od 16,4 eura.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Narasli za 2,6 eura u 10 godina

Tijekom proteklog desetljeća prosječna bruto satnica u Hrvatskoj narasla je za 2,6 eura, dok je u Njemačkoj narasla za 9 eura, dosegnuvši 39,5 eura. Irska satnica porasla je za 8 eura, dostigavši 39 eura prošle godine, a austrijska satnica porasla je za 11 eura, dosegnuvši 39 eura.

Radnici u Luksemburgu zarađuju najvišu satnicu od 50,7 eura, a jedan radnik u Hrvatskoj treba raditi malo više od četiri dana da zaradi jednu dnevnicu radnika u Luksemburgu. U Njemačkoj i Austriji radnik u radnom danu od 8 sati zaradi kao tri hrvatska radnika, dok u Danskoj jedan dan rada vrijedi kao četiri dana rada u Hrvatskoj. Slovenska dnevnica vrijedi gotovo koliko i dvije hrvatske dnevnice.