Kako do povišice

moj posao

Ako već neko vrijeme radite u novoj tvrtki ili ste već dugo zaposleni, sigurno ste razmišljati o tome kako dobiti povišicu. U slučaju da ste se istaknuli svojim radom, vještinama i kvalitetama, neće vam biti teško doći do povišice. Zaboravite na podilaženje šefu i nadređenima – sve što vam treba je odgovarajući trenutak i unaprijed pripremljena pitanja.

U slučaju da je ekonomsko stanje u vašoj industriji trenutno loše, to ne mora biti razlog da odustanete. I dalje možete pregovarati o povišici, ali važno je da prije toga dobro sagledate trenutnu situaciju. Jeste li morali zamijeniti kolegu i preuzeti i njegove obveze jer se broj radnika u tvrtki smanjio? Jeste li uložili dodatne sate u posao kako bi vaš odjel i uz manje radne snage postigao svoje ciljeve? Je li vaša tvrtka imala koristi od vas i vašeg rada? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja potvrdan, tada je vrijeme da započnete pregovore o povišici!

Ali prikupiti hrabrost da tražite veću plaću može biti teško – pogotovo ako ste je sada odlučili tražiti prvi put. No, ako sve dobro posložite i unaprijed se pripremite, vrlo lako biste mogli dobiti povišicu. Za početak, smatrajte je nagradom za vaš učinak i doprinos tvrtki koji je nadišao očekivanja vas, vaših kolega i vašeg šefa. U svakom slučaju, ne treba vam biti teško tražiti veću plaću ako je ona zaslužena!

Mnogi često čekaju šefa da on sam prepozna trenutak u kojem ste vi zaslužili povišicu. I to je u redu, posebice u slučajevima gdje je dogovorena nešto niža početna plaća, ali ako se to ne dogodi, morate je znati sami zatražiti. U većini slučajeva ona se neće dogoditi sama od sebe.

Ako se bojite tog trenutka i neugodno vam je zatražiti povećanje plaće, znajte da tajna leži u dobrim pripremama i dobro odabranom trenutku. Time ćete već u startu osjećati manju količinu straha i više samopouzdanja. Zapamtite: Nemate ništa za izgubiti!

Kako tražiti veću plaću?

U nastavku donosimo kako isplanirati cijeli proces, kako doći do iznosa za kojeg smatrate da biste trebali dobiti veću plaću te, na kraju, kako dobiti plaću koju zaslužujete! Dobro se pripremite i unaprijed istražite teren!

1. NAPRAVITE POPIS SVOJIH POSTIGNUĆA

Mislite da zaslužujete dobiti veću plaću? Tada budite spremni to i dokazati! Morate pokazati svom šefu koje vrijednosti posjedujete i kako pridonosite timu. Ukažite mu to na konkretnim primjerima iz prakse i slučajevima kroz koju ste prošli radeći u njegovoj tvrtki. Tako će si lakše vizualizirati vaš rad i postignuća.

Idealno bi bilo kada biste na vrijeme počeli voditi svoj osobni dnevnik značajnih postignuća. Kako ste pridonijeli na poslu od prvog radnog dana? Kako ste s godinama napredovali? Ako do sada niste vodili dnevnik, započnite sada. Nikada nije kasno.

Primjerice, bilježite kako ste tvrtki uštedjeli novac, povećali prodaju ili kako ste smanjili stres u timu za vrijeme rada na važnom projektu. Zapišite što više detalja, brojki i činjenica. To će biti najbolji dokaz.

Prije nego što tražite veću plaću, opredijelite se za pet do sedam vaših najvećih postignuća (i po mogućnosti najnovijih), opišite ih i potkrijepite sve grafičkim prikazom.

Ako se vaš opis posla promijenio u posljednje vrijeme ili ste preuzeli dodatne odgovornosti, uključite i njih na popis postignuća. Također, obvezno istaknite i ako ste nedavno završili neki novi seminar, akademiju ili školu koja će vam koristiti na poslu i od koje će vaš poslodavac imati koristi.

Nije naodmet u prezentaciju uključiti i mailove, dopise ili bilo koje druge bilješke vaših klijenata koji su bili zadovoljni poslovanjem s vama i koji imaju riječi hvale za vaš rad. To je ono što će sigurno oduševiti vašeg poslodavca!

Zapamtite – vaše povećanje plaće temelji se na vašem doprinosu tvrtki. U tim trenucima nemojte nikada unositi svoju financijsku situaciju u raspravu. Vašeg šefa ne treba zanimati kako vi plaćate stanarinu, planirate vjenčanje pa imate dodatne troškove ili očekujete dijete. U trenucima kada se priča o povišici, šefu je bitno jedino poslovanje. Dakle, povišicu biste trebali tražiti jedino ako smatrate da je zaista zaslužujete. Nikada zato što mislite da vam je potrebna.

2. SAZNAJTE KAKO SE KREĆE PLAĆA ZA VAŠE PODRUČJU RADA

Pripremite se unaprijed! Šef će vas pitati koliku povišicu želite i vi u tim trenucima morate imati spremnu točnu brojku! Ako se dvoumite oko brojke, istražite koliko su drugi plaćeni na vašem području rada i koliko uopće vaša pozicija vrijedi. Tu brojku možete koristiti kao polaznu točku za pregovore!

3. RAZMISLITE O PREGOVARANJU O POGODNOSTIMA

Povišica ne mora uvijek biti određena u novcu. Prije nego što započnete pregovore, razmislite o tome jeste li spremni pregovarati o nekim drugim poboljšanjima koja su vam bitna. Želite li dodatne dane godišnjeg odmora? Fleksibilno radno vrijeme? Rad od kuće? Sudjelovanje na konferencijama?

Dobro razmislite što želite i jednom kada sve sigurni u to, tada možete krenuti korak dalje s planiranjem pregovora o većoj plaći.

Ako su vam dodatne pogodnosti važnije od novca, uvrstite ih u prvi plan vaših pregovora. Razmisliti unaprijed o dodatnim pogodnostima također nije loše u slučaju da vaš šef odbije povišicu u novcu. Tada iskoristite dodatne pogodnosti kako biste nastavili pregovore i ipak uspjeli dobiti nešto kao nagradu za vaš trud i rad.

4. ISPRAVNO ODREDITE VRIJEME

Pregovore je najbolje započeti onog trenutka kada ste važan projekt uspješno priveli kraju ili kada ste preuzeli dodatne odgovornosti koje ćete morati izvršavati svakoga dana, a za koje vam nije obećana povišica. Kada se to dogodi, sve bi moralo teći glatko jer ćete cijeli proces moći lakše prikazati. Pobrinite se da ne zaboravi na vaš rad i doprinos tvrtki te na to kako kvalitetnog radnika ima u svojoj tvrtki. Sigurni smo da to neće htjeti izgubiti.

5. CIJELOM PROCESU PRISTUPITE PROFESIONALNO

Zakažite sastanak sa svojim šefom i pristupite temi sastanka kao dvije strane koje pokušavaju postići kompromis. Na sastanak dođite sa svojim popisom uspjeha kojeg ste napisali na računalu i isprintali. Tako će vaš šef moći pratiti sastanak i ono o čemu ćete pričati. Zahtjev za plaćom trebao bi biti otisnut na samom vrhu stranice.

Kada izlažete svoje argumente zašto biste trebali dobiti veću plaću, nikada se nemojte uspoređivati sa svojim suradnicima i kolegama.

Držite se svojih postignuća, ali nemojte biti previše samopouzdani i arogantni. Ako vam je to novi posao na kojem ste zaposleni tek godinu ili dvije, nije realno tražiti visoku povišicu ili ogromno napredovanje osim ako niste zaista jako nadmašili sebe.

Nikada, ali nikada, nemojte prijetiti otkazom u slučaju da ne dobijete ono što želite. Osim, naravno, ako to uistinu i ne mislite. Dajući šefu ultimatum – veća plaća ili otkaz, možda ćete na kraju zaključiti da je jedino što možete učiniti – otići.

Koliko često je prikladno tražiti povišicu?

Mnogi stručnjaci za razvoj karijere smatraju da povišicu ne biste trebali tražiti češće od jednom godišnje. Međutim, i ovdje postoje iznimke. Primjerice, ako je poslodavac rekao da ćete o temi plaće ponovo razgovarati za četiri ili pet mjeseci. Tada ga možete podsjetiti i ponovno otvoriti pregovore o povišici.

U konkretnom slučaju to može izgledati ovako. Ako ste tražili veću plaću u siječnju i odbijeni ste zbog trenutno loše financijske situacije tvrtke, ali vaš šef odluči ostaviti pregovore otvorenima i naglasi da biste o povišici ponovno mogli pregovarati za šest mjeseci, tada možete očekivati da će se pregovori nastaviti u srpnju.

Druga iznimka ovog nepisanog pravila može biti u slučaju vašeg velikog postignuća, odnosno zaključivanja posla koji je vašoj tvrtki donio ogromnu količinu novca. Ako ste kao prodajni direktor zaključili višemilijunski posao, to svakako može biti dovoljan razlog da pokrenete pregovore o povećanju plaće.

Što ako šef kaže “ne” povišici?

Postoji više razloga zašto vaš šef možda neće pristati dati vam povišicu, ali ako je razlog jednostavan, odnosno nema novca, pokušajte promijeniti vidike. U tim trenucima možete tražiti više odgovornosti i rad i nadogradnju vaše pozicije. Možda će vašem poslodavcu biti lakše racionalizirati veću plaću ako se vaš opis posla promijeni tako što će on uključivati rad na višoj razini. Ako to dogovorite, nakon toga možete ponovo zatražiti veću plaću nakon nekoliko mjeseci.

Pitajte šefa što morate učiniti do tada kako biste dobili povišicu i potrudite se to i učiniti. Time ćete pokazati da ste doista zainteresirani unaprijediti svoj rad i raditi na boljem poslovanju tvrtke. Određena postignuća koja ćete kvantificirati u tom periodu, dat će vam nove mogućnosti za pregovore o povišici.

Šef vas je i u tome odbio? Ako stalno govori “ne”, a vi sve zadatke dobro obavljate i radite na unaprjeđenju vaših vještina, jednostavno odgovorite da razumijete njegov stav i izađite iz sobe. Ponekad je dvosmislen odgovor učinkovitiji od otvorenog i agresivnijeg pristupa jer ostavlja vašeg šefa s upitnikom iznad glave. U tim trenucima nemoguće je da se ne zapita što ćete sljedeće učiniti.

Na kraju, dobro razmislite. Možda je stiglo vrijeme da počnete tražiti tvrtku koja će biti spremna platiti vam za vaš rad ono što doista i zaslužujete.

Ipak, postoje i stvari koje zaposlenici žele više od povišice. Više pročitajte na linku.