Kako odgovoriti na pitanje „Koliku plaću očekujete?“

moj posao

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja na razgovoru za posao je “Koliku plaću očekujete?”. Ovo pitanje često stvara nelagodu kod kandidata jer nisu sigurni koliku plaću da navedu, a istovremeno ne žele ostaviti dojam da traže previše ili premalo. Međutim, važno je imati na umu da je ovo prilika da se izborite za svoju pravednu plaću, tako da treba biti spreman na ovaj razgovor.

Prije nego što odgovorite na ovo pitanje, važno je da se pripremite. Potrebno je istražiti prosječnu plaću za posao koji ste aplicirali, kao i za vašu razinu iskustva i stručnosti. Također, potrebno je uzeti u obzir i lokaciju posla, jer plaće mogu varirati ovisno o regiji. Možete koristiti internetske stranice kao što su Glassdoor, LinkedIn ili PayScale za dobivanje informacija o prosječnim plaćama.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Kada odgovarate na ovo pitanje, važno je dati realnu i razumnu cifru, a ne prenisku ili previsoku. Ako navedete previše nisku cifru, poslodavac bi mogao pomisliti da niste dovoljno kvalificirani za posao ili da nemate dovoljno samopouzdanja u svoje sposobnosti. S druge strane, ako tražite previše, to može izazvati dojam da ste neiskusni ili da ne razumijete tržište rada.

Kada odgovarate na ovo pitanje, možete započeti s nečim poput: “Na temelju moje razina iskustva i istraživanja prosječnih plaća u ovom području, očekujem plaću u rasponu od (navedite cifru ili raspon)… Ako poslodavac ne prihvati vašu prvotnu ponudu, možete otvoreno i iskreno razgovarati o razlozima zašto očekujete veću plaću, na primjer, vaše iskustvo, stručnost ili posebne vještine koje ste spremni donijeti u tvrtku.

Također je važno imati na umu da plaća nije jedino što treba uzeti u obzir kada se odlučujete za posao. Također treba razmotriti beneficije, radno vrijeme, fleksibilnost i druge faktore koji su važni za vas. Možda će vam poslodavac ponuditi nižu plaću, ali uz to će imati izvrsne beneficije i radno okruženje koje vam odgovara.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

U svakom slučaju, važno je biti iskren i transparentan u odgovoru na ovo pitanje. Ako se pokaže da vaša očekivanja o plaći nisu u skladu s onim što poslodavac može ponuditi, to ne znači da ste neuspješni u potrazi za poslom. Možete se dogovoriti oko drugih uvjeta koji bi vam mogli biti važni, a koji bi bili prihvatljivi za vas i za poslodavca. Također, ako poslodavac ne želi ponuditi plaću koju tražite, to bi mogao biti znak da ta tvrtka nije prava za vas i da biste možda trebali nastaviti tražiti drugu priliku.

Nemojte se bojati postaviti pitanja o plaći i drugim uvjetima na razgovoru za posao. To je normalno pitanje koje poslodavci često postavljaju, a važno je da budete spremni i samopouzdani u odgovoru. U konačnici, cilj je pronaći posao koji vam odgovara i koji vam nudi pravednu plaću i uvjete rada, a razgovor o plaći može biti koristan korak u tom smjeru.

Trebate posao? Registrirajte se na PickJobs i zaposlite u svega nekoliko klikova!