Kako zaštititi novac nakon kolapsa banaka

moj posao

Pitate se kako zaštititi svoj novac usred bankarskih kolapsa? Donosimo nekoliko savjeta financijskih stručnjaka.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Nemojte paničariti

Kada naslovi vijesti kažu da je upravo došlo do kolapsa druge i treće najveće banke u povijesti, lako je zabrinuti se da bi Vaša banka mogla biti sljedeća. Ipak, najbolje je pokušati ostati miran.

“Izbjegavajte donošenje impulzivnih financijskih odluka, poput povlačenja svog novca iz banke”, kaže Ryan McCarty, certificirani financijski planer i savjetnik u tvrtki Castle Rock Investment Company.

Ako svi paničare, to može izazvati bankrot, što strah pretvara u stvarni problem.

Poslovi i poslodavci na jednom mjestu – uz bolje informacije osigurajte uspjeh u zapošljavanju.

Istražite solventnost svoje banke

Banka propada kada više nije u stanju ispunjavati svoje obveze prema deponentima i drugim stranama. To se događa kada njihova imovina padne ispod tržišne vrijednosti njihovih obveza. Kako biste smanjili rizik da će vaš novac naći u banci koja propada, možete istraživati ​​i pratiti njezinu solventnost.

“Pratite svoje račune i financijsko zdravlje svoje banke”, kaže McCarty. “Prijavite se za upozorenja ili obavijesti svoje banke kako biste mogli biti upozoreni na sve neuobičajene aktivnosti ili promjene na vašem računu. Također ih možete izravno kontaktirati kako biste razgovarali o svojim problemima i svim koracima koje poduzimaju da ih riješe”, dodaje.

Provjerite je li vaša banka osigurana

Ukoliko Vaša banka nije osigurana, nećete imati jamstvo povrata depozita.

Ne napuštajte tržište

Kada banke propadnu, a burze padaju, prirodno je biti zabrinut. Ne donosite nepromišljene odluke koje će vas dugoročno koštati.

“Znamo da kada čujemo negativne vijesti, to će utjecati na šire tržište dionica. Važno je oduprijeti se trzajnoj reakciji izlaska s tržišta – ono što zapravo radite je niska prodaja. Ključno je ostati predan vašoj cjelokupnoj investicijskoj strategiji”, kaže John Anderson, CFP u tvrtki Equitable Advisors LLC.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Ne prekoračujte osigurane količine depozita

“Iako će većina nas biti u redu, oni koji imaju više ili za poslovne račune na kojima mora biti priličan iznos gotovine pri ruci, jedan od načina da malo smanjite rizik je da ne držite sav svoj novac u jednoj banci, “ kaže Anderson.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Posavjetujte se s financijskim savjetnikom

Nedavni događaji bili su alarmantni i mnogi nisu sigurni koji su najbolji sljedeći koraci. “Ako ste zabrinuti za sigurnost svojih sredstava ili imate pitanja o svojoj financijskoj situaciji, moglo bi biti korisno konzultirati se s financijskim savjetnikom. Oni vam mogu pomoći da procijenite svoje mogućnosti i razvijete plan za zaštitu svog novca”, kaže McCarty.

Sezonski poslovi na jednom mjestu – PickJobs!