Koliko godina rada je potrebno za kupnju stana

moj posao

2008. godine, godišnja plaća u Hrvatskoj omogućavala je kupnju 4,4 kvadratnih metara stana, dok se danas za isti iznos može kupiti 5,5 kvadrata. Unatoč visokim cijenama nekretnina, porast plaća i pad kamata u prošloj godini su povećali dostupnost stanova.

Prije financijske krize, 2000. godine, prosječna godišnja neto plaća omogućavala je kupnju 4,7 kvadratnih metara stana u Hrvatskoj. Međutim, osam godina kasnije, cijene stanova su toliko skočile da bi se za isti iznos moglo kupiti samo 4,4 kvadrata.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Od 2015. godine, cijene novih stanova u Zagrebu su porasle za 82 posto, na Jadranu za 55 posto, a u ostalim dijelovima Hrvatske za 40 posto. Ipak, u prošloj godini se za prosječnu godišnju neto plaću moglo kupiti kvadrat stana više nego 2008. godine, odnosno 5,5 kvadrata.

Od 2000. godine, neto plaće su porasle za 2,3 puta, dok su cijene nekretnina porasle za 1,9 puta. Prosječni hrvatski radnik bi trebao raditi devet godina da bi si mogao priuštiti stan od 50 kvadratnih metara, uz uvjet da ne troši novac na ništa drugo.

Trebate posao? Registrirajte se na PickJobs i zaposlite u svega nekoliko klikova!