Što su državne obveznice?

moj posao

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

U Hrvatskoj su se ove godine, po prvi puta, izdale narodne obveznice.  Upisi su trajali u dva kruga – prvi je započeo 22. veljače u 08:00, a završava 1. ožujka u 20:00. Sljedeći krug bio je 3. ožujka, i trajao samo taj dan.

Što je obveznica?

Obveznica je dugoročni dužnički vrijednosni papir koji mogu izdavati države i državne institucije, jedinice lokalne samouprave ili poduzeća. Ulaganje u obveznice prema nekim svojim obilježjima sliči klasičnoj štednji u banci. Sličnost proizlazi iz toga što kupnjom obveznice kupac posuđuje novac izdavatelju obveznice na određeni rok. Istekom tog roka posuđeni iznos vraća se kupcu obveznice uvećan za iznos kamate. Kamatna stopa koju nose obveznice zove se kupon i nepromjenjiva je do dospijeća obveznice, odnosno roka na koji je novac posuđen. Stoga su obveznice vrsta financijskog ulaganja koje nosi fiksni kamatni prinos. Kamata se u pravilu isplaćuje periodično, obično polugodišnje ili godišnje, te predstavlja stalan izvor priljeva sredstava, slično kao i kamate na bankovnu štednju. Rjeđa su izdanja obveznica kod kojih se kamata pribraja glavnici i isplaćuje po dospijeću.

Upisi su obavljeni u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja – Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke – i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, a dospijeće obveznice je 2025. godine.

Poslovi i poslodavci na jednom mjestu – uz najbolje informacije osigurajte uspjeh u zapošljavanju!

Jednogodišnja isplata kamate

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 8. ožujka 2024. godine, te na datum dospijeća obveznice, 8. ožujka 2025. godine. Otplata glavnice obveznica je jednokratna, a predviđena je na dan dospijeća obveznice.

Trebate posao? Registrirajte se na PickJobs i zaposlite u svega nekoliko klikova!

Prosječna uplata

Prosječna je uplata iznosila 29.780 eura. Po podatcima iz priopćenja, građani su upisali obveznica u iznosu od gotovo 1,36 milijardi eura, od čega je uplaćen iznos od gotovo 1,34 milijarde eura. Obveznice je upisalo 45.649 građana, a upisalo i uplatilo njih 44.843.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Poznati konačni uvjeti za izdanje obveznice

Ministarstvo financija u petak je objavilo konačne uvjete izdanja obveznice – izdat će se dvogodišnja obveznica u iznosu od 1,85 milijardi eura, od čega će 1,34 milijarde eura biti alocirano građanima, a 514,57 milijuna eura institucionalnim ulagačima, uz kamatnu stopu od 3,65 posto. Tako je kamatna stopa od 3,65 posto godišnje po kojoj će se izdati nove obveznice viša nego je bilo najavljivano u javnom pozivu za upis, koji je predviđao minimalnu kamatnu stopu 3,25 posto godišnje.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.